Video- & Geluidsbestanden


<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/_uP_gp32hAs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Martin Zonnenberg bespeelt het Naberorgel in de Grote Kerk te Sliedrecht. Het betreffen variaties over Psalm 43 - Klaas Bolt,

PC Organ:
Klaas Bolt's bewerkingen van Psalm 43 te weten Koraal, Fughetta, Basse de Trompette, Canonen Vox Humana op twaalf verschillende orgels, geven een mooi beeld van de mogelijkheden van het computerprogramma hauptwerk.

NCRV Orgelconcerten:


--NCRV 1957 / Klaas Bolt neemt deel aan het
Internationaal Orgelconcours te Haarlem. Het orgel in de Grote- of st. Bavokerk wordt bespeeld door de volgende deelnemers:

Klaas Bolt, Haarlem
Josef Friedrich Doppelbauer, Wels
Hans Günther Wauer, Merseburg
Wim Dalm, Amsterdam
Uwe Röhl, Eisenach

Door elk der deelnemers wordt, na een voorbereiding van een uur (waarvan drie kwartier zonder en één kwartier met piano) gedurende plusminus tien minuten geimproviseerd op door de jury op te geven thema's, bestaande uit een passacaglia en een fuga.

Over de volgorde, waarin de deelnemers optreden, wordt geloot. De jury bestaande uit Marie Claire Alain,
Joseph Ahrens en Adriaan Engels zal de winnaar van de wisselprijs aanwijzen."-- NCRV 1958 / Klaas Bolt improviseert op het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk te
Haarlem. In het programmaboek van het Internationaal Orgelconcours Haarlem wordt de improvisatiewedstrijd als volgt aangekondigd: "Door elk der deelnemers wordt, na een voorbereiding van een uur (waarvan drie kwartier zonder en één kwartier met piano) gedurende plusminus 10 minuten geïmproviseerd op een door de jury op te geven thema." Op 9 juli 1958 is het de beurt aan Klaas Bolt.

-- NCRV 1973
/ Klaas Bolt speelt de eerste drie composities van Cato en Anonymus op het orgel van de Hervormde Kerk te Wieuwerd; de laatste twee op het Schwartzburg-orgel in de Hervormde Kerk te Wolvega.

Het programma bestaat uit de volgende composities:
1 - Fantazja / Diomedes Cato
2 - Poolse dansen / Anonymus
3 - Preludium (KB) / Anonymus
4 - Cancion para la cornetta el eco / Anonymus Lied voor de cornet met een echo.
5 - Siete versos para vesperas / Anonymus Zeven verzen voor de vesper.

Er bestaat onduidelijkheid over zowel het geboortejaar als het jaar van overlijden van Diomedes Cato ook wel Diomedes genoemd. Hij wordt geboren in Seraville vlakbij Treviso rond 1560-65. Zijn protestantse vader, leraar in Seraville, vlucht in 1565 voor de inquisitie en vestigt zich met zijn wat later aangekomen gezin in Kraków.
De naam van Diomedes komt regelmatig in de archiven van de Poolse koning Sigismund III voor. In de jaren tachtig en negentig van de zestiende eeuw werkt hij als hofluitist. Hij maakt ook deel van het koninklijke gevolg bij het bezoek aan Zweden in 1593-94. Tegen die tijd is Diomedes al beroemd als componist van vocale werken, composities voor klavecimbel, viool en luit. Diomedes Cato overlijdt ergens tussen 1607 en 1618.

De manier waarop Klaas Bolt de Poolse dansen uitvoert prikkelt de fantasie: dames en heren van stand met pruiken en gekleed in prachtige barokkostuums, die stijlvolle dansen uitvoeren. Bij dit concert is het tijd om, al dan niet denkbeeldig, uit de stoel te komen en mee te dansen.
Het concert maakt deel uit van de serie "Oude Orgels in Friesland" en stond onder redactie van Jan Jongepier.


-- NCRV 1976 / Piet Kee, Klaas Bolt en Albert de Klerk spelen een Sint-Nicolaasprogramma op het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem.
Een bijzonder Sint-Nicolaasconcert door de drie Haarlemse stadsorganisten. In 1976 doet dit concert bij enkele NCRV leden de wenkbrauwen fronsen, omdat de uitzending plaatsvindt op zondag 5 december; deze leden vinden dit concert te frivool voor de zondag.


Het concert sluit af met drie variaties (improvisaties) over een Sint-Nicolaaslied. De luisteraars mogen in 1976 per briefkaart raden wie van de drie stadsorganisten welke improvisatie speelt.
De volgorde van de improvisaties is:
* Klaas Bolt (later uitgegeven bij Annie Bank)
* Piet Kee
* Albert de Klerk

-- NCRV 1987 / Klaas Bolt speelt composities van Sweelinck en Speuy op het Ahrend & Brunzema-orgel in de Oude Kerk te Amsterdam. Een concert ter herdenking van de vijftigste sterfdag van Jan Zwart. Dit concert maakt deel uit van een duoconcert van Klaas Bolt en Dirk Jansz. Zwart.

-- NCRV / Klaas Bolt speelt Psalm 24 "De aard' is onses Godt voorwaer" van Hendrik Speuy, geboren in Brielle. Omstreeks 1600 is hij organist van de Grote Kerk in Dordrecht. In deze plaats overlijdt hij in 1625.

-- EO 1988 Populaire Orgelbespeling:
Op zondag 5 april 2009 zijn vier delen van de
serie Koraal- en Liedbewerkingen, gespeeld in 1988 door Klaas Bolt op het Müller-orgel van de Grote- of St. Bavokerk te Haarlem, te beluisteren bij de EO. Het betreft delen van de CD Intersound Heemstede (stereo 1002)


-- 2007 Concertzender: In 'Rondom orgels', een serie programma’s over orgels, hun bouwers en hun omgeving komt in de achtste aflevering het Christiaan Müllerorgel in de Grote- of Sint Bavokerk in Haarlem aan de orde. Klaas Bolt speelt vier van de elf werken.

Klaas
Bolt speelt Toccata en Fuga in C van Johan Gottfried Walther (1684-1748) op het orgel van de Hervormde Kerk in Farmsum en een gedeelte uit Fantasie in F van Johann Gottfried Mützel op het orgel van De Hervormde Kerk in Saaxumhuizen. De fragmenten zijn te vinden op de website van Cees van Dam

Op OrganART Media speelt Anton Doornhein de improvisatie een koraal en acht variaties over "Here kere van ons af" afkomstig van de "Valerius Nederlantsche gedenck-clanck" (1626) De transcription is van Anton Doornhein.

1976
Klaas Bolt geeft een demonstratie tijdens de ingebruikname van het nieuwe Reil-orgel in 2e Exloërmond, gevolgd door het Preludium en fuga in C van Georg Böhm.

Op een Eminent dcs 400 in Berkel en Rodenrijs klinkt de koraalbewerking psalm 88 van Klaas Bolt met sesquialter.